Offentlige behandlingstilbud
Go to Top

Hardy 66 år

”Jeg havde frikort til apoteket”
Efter et liv med ekstremsport og utallige operationer blev Hardy Sørensen i 2008 afhængig af morfin. Det vendte op og ned på hans liv.
Artikel af Magnus Jølnæs Jacobsen
”Jeg kan huske, at jeg tænkte ’ hvad foregår der egentlig her?’” Hardy Sørensen tænker tilbage på den søndag eftermiddag i sommeren 2008, hvor der lige pludselig dukkede to fremmede mennesker op.

Hardy Sørensens historie begynder i 1989. Efter lang tids hård træning er det lykkes for Hardy at kvalificere sig til verdensmesterskaberne i ekstremsporten Iron Man på Hawaii. Men bare en uge før den store begivenhed kolliderer den dengang 44-årige silkeborgenser med to andre VM-deltagere på en træningstur. Hardy bliver slemt tilredt, men formår alligevel at gennemføre løbet og opfylde sin drøm. I årene efter fortsætter Hardy Sørensen med at dyrke meget ekstremsport, men i 1999 bliver det for meget.

Hardys krop er blevet slidt ned efter de mange års intense anstrengelser og i stedet for idrætten må han nu se meget af sin tid gå på at blive opereret og behandlet for smerter i både knogler og led.

En del af behandlingen foregår med smertestillende morfin. I mange år er behandlingen med morfin helt stabil, men da Hardy Sørensen får en ny kunstig hofte i februar 2008 eskalerer morfinforbruget. Da det er værst får Hardy morfin en gang hver tredje time. ”På det tidspunkt fik jeg så meget morfin, at jeg knap kunne kende min egen kone og mine egne børn,” fortæller Hardy Sørensen om episoden.

Og den meget morfin gør hurtigt, at Hardy Sørensen bliver psykisk afhængig af stoffet. I løbet af bare en uge bliver han narkoman. ”Det var en ren slikpose, der var foran mig hele tiden.”

En eftermiddag i sommeren 2008 dukker der pludselig to fremmede mennesker op på Hardy Sørensens bopæl. De kommer fra behandlingsstedet Stien for at tage Hardy i behandling. ”Min kone og mine børn bad mig inderligt om at tage med dem,” fortæller Hardy Sørensen om episoden og fortæller, at han tog med uden betænkningstid.

Den dag i dag er Hardy Sørensen lykkelig for, at hans familie tog kontakt til Stien og fik ham i behandling. Ellers var han med egne ord gået til grunde. ”Morfin er et opløsningsmiddel. Det opløser din personlighed. Din økonomi. Din familie og dine venskaber,” fortæller han. Han er sikker på, at han i dag ville have stået uden både sin familie og sine venner, hvis der ikke var blevet grebet ind, og han undrer sig over, at han ikke fik mere information fra sundhedsvæsnet om, hvor farligt det kan være at tage morfin. Og hvor nemt det var at skaffe mere.

Hardy Sørensen var en meget troværdig patient og derfor var det muligt for ham, bare at ringe til sin læge, når han skulle have mere medicin. Så klarede lægen resten, og Hardy Sørensen kunne nemt hente sin medicin på apoteket. Også selvom det var i overflod. ”Jeg havde jo frikort til apoteket. Jeg skulle bare ringe til min læge, og så ringede han til apoteket,” husker han.

Den normale behandlingstid på behandlingscentret Stien er seks uger. Hardy Sørensen brugte tre måneder, men heldigvis for ham og familien var behandlingen succesfuld. Hardy Sørensen har netop gennemgået sin 28. operation og kun derfor tager han i dag medicin. Det er dog specielt doseret af en læge og leveret af en sygeplejerske hver dag, så han ikke ryger tilbage i afhængighed. ”Jeg stoler simpelthen ikke nok på mig selv,” forklarer han.