Døgntelefon: 70 20 72 70
Go to Top

5 tegn på at du har et alkoholmisbrug

Symptomer på alkoholafhængighed kan have varierende udtryksstyrke. Nogle kan være lette at identificere da de er meget synlige, mens andre er vanskeligere at få øje på. 

Kender du en, som du holder meget af, kan det være godt at kende til de mest hyppige forekommende symptomer for alkoholmisbrug. Generelt set kan alkoholafhængighed komme til udtryk i både fysiske og psykiske symptomer, og kan fremtræde lige fra øget irritabilitet til svær – livstruende – rysten og kramper i hele kroppen, hvilket alt i alt kræver alkoholbehandling. I den følgende sektion vil du kunne læse om 5 hyppige tegn på alkoholmisbrug.

Ændret væremåde 

Definitionen af alkoholisme starter oftest med det faktum, at man som person drikker betydelig mere alkohol i sociale sammenhænge. Grænsen for hvornår man har “fået nok” bliver udvisket, og oftest ender man med at være betydelig mere beruset end de man har socialt samvær med. Derudover er et velkendt tegn, at man pludselig kan ændre personlighed, hvilket ofte er til den mere ubehagelige side. 

Deltagelse til flere festligheder

En alkoholmisbruger finder oftest en mulighed for at deltage i flere festlige sammenhænge. Dette kan være alt fra et par øl efter dagens gøremål til flere fester på hverdage. Man ser også ofte at pågældende begynder at opsøge muligheder for at indtage alkohol, og her sætter kreativiteten sjældent grænser. Meget skal f.eks. pludselig ”fejres”. Alkoholmisbrugeren vil oftest også have flere episoder med pinlige øjeblikke og blackouts, fordi det er svært at styre indtaget når den første genstand er indtaget. Derudover vil den alkoholafhængige også hurtigere overkomme sine tømmermænd og få lyst til at drikke alkohol igen næste dag.

Drikker i hverdagens pauser

Et yderligere tegn på alkoholmisbrug er, at den afhængige oftere vil finde små smuthuller i hverdagen til at kunne indtage alkohol. Her ses det blandt andet, at den afhængige vil begynde at drikke til frokost, efter arbejde eller i dagtimerne derhjemme. Det vil derfor heller ikke være ualmindeligt, at man finder flasker gemt hjemme hos den alkoholafhængige

Øget aggressivitet

Udover de førnævnte hyppige karakteristika ved alkoholisme, vil den afhængige oftest også blive mere aggressiv eller irritabel, hvis pågældende bliver konfronteret med sine alkoholudfordringer. Denne tendens ses hyppigt, eftersom den afhængige inderst inde godt er klar over sit problem, men ikke vil, eller kan, erkende det. En af de mest sædvanlige modsvar til en alkohol konfrontation er streng benægtelse. 

Alkoholmisbrug og depression 

En af de mest afgørende faktorer for alkoholmisbrug er øget depression. Her forekommer der oftest tilstande som nedtrykthed, nedsat lyst til seksuel samvær og større tendens til isolation. Oftest vil et modsvar til den øget depression være at drikke endnu mere for at dulme smerterne, hvilket selvsagt er en ond cirkel.