Døgntelefon: 70 20 72 70
Go to Top

Den dygtige misbruger

Nytårsdag 2015. Hjem til hverdagen efter at have fejret jul og nytår i sommerhuset med god mad og – især – rigeligt at drikke.

Alt var, som det havde været i årevis for Karin og hendes mand. De kunne sagtens klare deres krævende job uden alkohol i hverdagen. I weekender og ferier, derimod, var forbruget vokset stille og roligt som det efterhånden eneste fællesskab i ægteskabet.

Den nytårsdag kunne Karin ikke komme igennem uden alkohol.

Men som hendes mand fremhævede: ”I morgen er det hverdag. Du må stoppe nu”.

Fra mors sofa til Stien

Men det kunne jeg ikke. Og jeg husker endnu hans lidt hånlige ”du ka’ da bare la’ vær’”, når jeg sagde, at jeg lige måtte have et glas vin mere. Det blev for meget, og jeg tog ud til min mor, hvor jeg kunne sove på sofaen, tage på arbejde om dagen og drikke nogle glas vin for at falde til ro om aftenen. Men da jeg et par nætter senere fandt mig selv med en flaske likør i hånden, brød jeg helt sammen og fortalte min 84-årige mor, hvor elendigt jeg havde det. Indtil det øjeblik anede hun intet om mit misbrug. Men hun ringede efter sin lillesøster, de fandt telefonnummer på et behandlingscenter, som tilfældigvis var Stien, der havde en enkelt plads ledig. Den var jeg klar til”, erkender Karin og fortsætter:

”Fire timer efter var Per (souschef på Stien, red.) kørt fra Stien tværs over Fyn og Sjælland og stod i min mors stue for at tage mig med. ”Har I et par øl, hun kan få med på turen”, spurgte han, og min mor og moster var noget rystede. Hvad var det nu for et sted, jeg skulle over til? Men da vi var midt på Fyn, måtte vi ind på en tankstation, og jeg lånte til endnu en øl af Per, som sagde: ”Det er så den sidste, du får”. Jeg har ikke rørt alkohol siden”, fortæller Karin.

Græd i en uge

Inden hun tog afsted, havde hun kontaktet sin chef og fortalt, hvordan det hele stod til. På arbejdspladsen var forbløffelsen lige så stor, som den havde været hjemme hos Karins mor. Alkoholmisbruger? Karin?

Jeg havde været den dygtige alkoholiker. Kun min mand kendte til mit forbrug, og han drak jo en del selv. Ingen andre havde opdaget noget, og jeg havde jo heller ikke set mig selv som alkoholiker. Men på den sidste del af turen mod Stien var jeg rystende nervøs og måtte holde Per i hånden. Ved modtagelsen mandede jeg mig op til at være ret kæk, men så brød jeg sammen. I den følgende uge græd jeg, når jeg ikke sov”, fortæller Karin, der ankom til Stien 5. januar 2015.

Efter den første, forfærdelige uge oplevede hun Stien som et sted, hvor hun blev mødt præcis der, hvor hun var. Af medarbejdere, som forstod hende, og som kunne levere redskaber, så hun kunne finde ind til – eller tilbage til – sig selv. Her var der forståelse, ro og tid til fordybelse.

Den nye fødselsdag

16. januar blev det, jeg kalder min nye fødselsdag. Da var jeg klar, og jeg besluttede mig til at være meget aktiv under mit ophold. Nogle af de andre syntes formentlig, jeg var for aktiv, for jeg skubbede til alt og alle. Jeg var skeptisk, da jeg stiftede bekendtskab med sindsro-bønnen, og jeg anede ikke, hvad AA var. Men jeg fandt ud af, at her var virkelig noget, jeg kunne bruge, og den første tid efter, at jeg havde forladt Stien, kom jeg meget i AA”, fortæller Karin, der dog i dag – tre år og absolut nul alkohol senere – hellere går i kirke for at finde ro og sjælefred, end hun går i AA.

Hun vendte hurtigt tilbage til jobbet og er stadig glad for det. Ægteskabet, derimod, er hun kommet ud af.

Min mand var ikke nogen støtte, da jeg kom hjem fra Stien, for mens mine vaner havde ændret sig totalt, havde hans jo ikke, og jeg havde slet intet ønske om at falde tilbage i de gamle mønstre. Jeg ville hellere bare være mig selv”, forklarer Karin og fortsætter:

Lidt forelsket i sig selv

Lyder det sært, når jeg siger, at jeg i dag nærmest er blevet lidt forelsket i mig selv? Min fantastiske mor kalder mig sommetideren helgen på den gode måde”, og jeg kan godt høre, det lyder lidt frelst. Men på Stien lærte de mig at lære mig selv at kende, og der fandt jeg ud af, at jeg er god nok, som jeg er”.

Læs mere om alkoholbehandling her