Facebook
Er jeg misbruger?

Der er rigtig mange der står ved en skillevej, og ikke kan finde ud af om de er misbrugere eller ej. Det kan også være svært at tage stilling til det, hvis man ikke kender til de hyppigste tegn ved et misbrug. Man kan også godt være misbruger uden, at man er direkte afhængig af et stof eller af alkohol. Men en meget overvejende risiko ved ethvert misbrug er at man næsten altid ender med at blive afhængig.

Hvordan finder man ud af om man er afhængig?

Verdenssundhedsorganisationen “WHO” har opstillet en række kriterier, som kan være med til at indikerer hvorvidt man er afhængig eller ej. Disse kriterier er stillet ret groft op, og man kan føle, at man er et sted i midt imellem disse. Det er derfor også vigtigt, at man er en smule selvkritisk.

De 6 kriterier på tegn på et misbrug lyder således:

  1. Hvis du har en stærk trang til alkohol/stoffer.
  2. Hvis du trodser fornuften, som siger nej, og stadigvæk fortsætter med indtagelsen.
  3. Hvis alkoholen/stoffet styrer dine valg i livet, og du f.eks. vælger steder, hvor det er muligt at indtage frem for steder hvor det ikke er.
  4. Hvis du mister selvkontrollen over dine valg. Du siger f.eks. til folk, at du ikke indtager det længere, men du fortsætter alligevel.
  5. Hvis du begynder at opleve, at rusen varer kortere tid, og du derfor bliver nødt til at indtage mere for at få samme effekt som før.
  6. Hvis du på trods af at du godt kan se, at misbruget skaber problemer for andre end dig selv, men du stadigvæk fortsætter.

Kan man nikke genkendende til 3 ud af disse 6 ovenstående kriterier, så vil man opfattes som værende en afhængig. Hvis vi tager alkohol som eksempel, vil det ikke ses som værende afhængighed, hvis man som ung tager i byen fredag og/eller lørdag næsten hver weekend, men derimod som “storforbruger”. Indtager man derimod også alkohol til hverdag, og kan genkende 3 eller flere af ovenstående kriterier, så vil det oftest ses det som en afhængighed.

Hvis det skulle have interesse, kan du læse om misbrugsbehandling her