Døgntelefon: 70 20 72 70
Go to Top

Hvad er følgerne ved alkoholmisbrug?

Det er efterhånden velkendt viden  at alkohol er et stof der forårsager skader; både psykisk og fysisk. Listen for følgevirkningerne af et alkoholmisbrug kan være uudtømmelig lang.

I det store brede perspektiv er alkoholen faktisk det farligste, og mest skadelige, af alle rusmidler, viser en undersøgelse fra 2010, foretaget af det medicinske tidsskrift The Lancet. Dette skyldes naturligvis især den kendsgerning at alkohol er en bredt accepteret del af vores sociale kultur, og derfor bruges af mange.

Ifølge Sundhedsstyrelsens seneste tal er der mere end 140.000 aktive alkoholikere i Danmark. Dertil kommer at mere end 500000 indtager mere alkohol pr. uge end det lægefagligt anbefales.  

Alkohol er i øvrigt det fjerde mest direkte skadelige for den enkelte misbruger, kun overgået af de meget stærke rusmidler heroin, kokain og metamfetamin. Undersøgelsen er baseret på de skader som rusmidlet forårsager, både for misbrugeren og samfundet som helhed.

De fysiske følgevirkninger

Nogle af de mange ændringer der sker i kroppen hos et menneske, der lider af alkoholisme, er som følger:

Nervesystemet reagerer således, at der sker en degeneration af lillehjernen, en ødelæggelse af nerverne, søvnbesvær og hukommelsesproblemer. Der kan komme betændelse i bugspytkirtlen, og åreknuder i spiserør og endetarm kan forekomme. Der forekommer et muskeltab og afkalkning af knoglerne, og derudover er der veldokumenteret sammenhæng mellem alkoholisme og adskillige former for kræft.

De psykiske følgevirkninger

Psykiske lidelser er noget af det sværeste at komme af med som alkoholmisbruger. De psykiske mén, som man oftest ser i tilkobling til alkoholisme, er depression, angst og paranoia i forskellige grader. Med disse psykiske lidelser kan det være rigtig svært for misbrugeren, at se sit misbrug i øjnene. Misbrugeren gemmer sig oftest bag sine egne mure af benægtelse og mistro til omverdenen. I nogle tilfælde kan disse psykiske og mentale problemer føre til ulykker og selvmord. Der er veldokumenteret sammenhæng mellem alkoholisme og en højere frekvens af henholdsvis ulykker og selvmord.

Jo før man kommer i behandling for misbrug, desto større chancer har man får at komme sig fuldstændigt både fysisk og psykisk.

Læs mere om behandling af alkoholmisbrug her.