Go to Top

Hvem bliver alkoholiker?

Nogle danskere sætter ordet “alkoholiker” i relation til en hjemløs og åbenlys drukkenbolt på en bænk. De færreste ved, at alkoholisme er en udbredt folkesygdom, som udgør omkring 140.000 danskere. Statistikker viser, at der i Danmark findes ca. 7.000 hjemløse alkoholikere, hvilket ikke er et stort tal set i relation den samlede mængde på de 140.000 danskere. Her skal dog være opmærksomme på at der i statistikken forelægger et såkaldt ”sort tal”, da rigtigt mange alkoholikere måske nok har et hjem og fast adresse, men alkoholproblematikkerne er af et så dominerende omfang at de ikke kan håndtere sin tilværelse og derfor reelt er at betegne som ”funktionelt hjemløse”.  

Derudover er der i Danmark ca. 800.000 storforbrugere af alkohol ud af vores samlede befolkning på 6 mio. mennesker. Det betyder at relationen mellem den hjemløse og åbenlyse drukkenbolt og den udadtil mere fine alkoholiker, er mere nuanceret end som så. 

Følg rådene fra WHO

Der findes ikke rigtigt en tydelig stereotype i form af ”den typiske alkoholiker”, da alle kan ende som alkoholmisbruger. Der er mange forhold, der kan bidrage til, at en person udvikler ukontrolleret alkoholisme. Der findes f.eks. en stor del, der er blevet påvirket af omgangskredsen, smagen af alkoholen, depressioner, skilsmisser, ensomhed, opvækst, rigdom, fattigdom mm. Men det er individuelt og trods det at årsagerne er mange, og flere fungerer som fællestræk, er de ikke at betragte som en decideret formular på en typisk alkoholiker. Man kan derfor heller ikke umiddelbart på forhånd skønne hvem, der kan udvikle et alkoholmisbrug.

Man kan derimod forebygge afhængigheden til alkoholen bedst muligt ved, at følge WHO’s råd vedrørende mængden af alkohol man bør holde sig til ugentligt. Overskrider man disse råd, som lyder på 14 genstande om ugen for mænd og 8 for kvinder, kan man risikere, at danne afhængighed som senere kan udvikle sig til, at man bliver alkoholiker.Er man i tvivl om man selv er blevet alkoholiker eller er tæt på, så kan man følge rådene vedrørende symptomerne på dette. WHO har opstillet 6 symptomer, hvor man skal kunne genkende sig selv i 3 ud af 6 før man kan anses som værende alkoholiker. Du kan læse mere om behandling af alkoholmisbrug her.